Maak kennis met elegante Riesling wijn

Denkt u aan riesling wijn dan denkt u waarschijnlijk aan Duitsland. Dat is niet gek maar oorspronkelijk komt de wijn uit de Franse Elzas. Aangezien dit gebied afwisselend zowel Duits als Frans grondgebied is geweest is de verwarring geheel te begrijpen. Echter is de Riesling druif ook in erg veel Duitse wijnstreken geplant en is het daardoor een typisch Duitse wijn. Opvallend aan de riesling druif is dat deze vrij bleek is. Dit zorgt er dan ook voor dat de wijn die uit deze druif geproduceerd een zeer bleke gele tot bleke groene kleur heeft. Het is een van de weinige druifsoorten die goed groeit in een wat kouder klimaat. In vergelijking met andere druivensoorten is de riesling druif vrij klein en heeft deze een vrij dikke schil.

Geur en smaak van riesling wijn

Het is qua smaak een mooie tegenhanger voor de sterke Duitse maaltijden en maaltijden uit de Franse Elzas die vaak ingredi├źnten zoals zuurkool en varken bevatten. De smaak kan zoet zijn, maar dit is niet altijd het geval. De riesling wijn is er namelijk ook in een halfzoete of zelfs droge variant waardoor deze zelfs zuren en citrussmaak bevat. De uiteindelijke smaak is uiteraard afhankelijk van het terroir waar de druif verbouwd wordt. Een minerale bodem geeft een minerale smaak en kan zelfs een aardse, staal of teer smaak geven. Maar op een ander terroir kan de smaak juist bloemig of kruidig zijn. Typische riesling wijnen worden vaak ook gekenmerkt door een petroleum geur. Het is een wijn die u moet leren drinken en die niet bij iedereen direct in de smaak valt.

Het productieproces van riesling wijn

Over het algemeen vindt het vergistingsproces van riesling wijn plaats in roestvrijstalen tanks. Riesling wordt amper op hout grijpt. De roestvrijstalen tanks zorgen ervoor dat de smaak van de riesling wijn fris en fruitig blijft. In tegenstelling tot andere witte wijnen is riesling wijn nog enkele jaren houdbaar, de wijn ontwikkelt zich mooi in de fles.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *