HEALTHY

De natuur is eeuwenlang als apotheek gebruikt. Kennis van de geneeskrachtige werking van kruiden en etenswaren werd van ouder op kind doorgegeven. De afgelopen 150 jaar heeft de medische wetenschap een enorme vlucht genomen: er zijn talloze medicijnen en behandelingen ontwikkeld in laboratoria en ziekenhuizen. We leven langer en zijn langer gezond.

In de toekomst zullen we ons weer meer gaan richten op de natuur die ons zoveel te bieden heeft. Dankzij nieuwe technologie kunnen we steeds beter de meest geneeskrachtige of gezondheidsversterkende eigenschappen selecteren uit onze gewassen en deze toevoegen aan onze maaltijden. Voedsel zal worden ingezet als integraal onderdeel van de behandeling van allerlei ziektes. Nieuwe gezonde voeding is een onontgonnen gebied dat als ondersteuning van reguliere gezondheidszorg voor steeds meer positieve verrassingen zal zorgen.

Patiënten krijgen in de toekomst een dieet op maat met etenswaren die perfect passen bij een ziektebeeld en een medicijnkuur. Misschien worden ze hierin voorzien door een 3D-geprinte ziekenhuismaaltijd die precies afmeet wat de patiënt nodig heeft. Een belangrijk vergezicht, wetende dat er op dit moment meer mensen op de wereld leven met overgewicht dan ondergewicht. Voedsel zal de motor worden van het welzijn van onze maatschappij.

Designer

Deelnemers

Annelies Hermsen

Food Designer
“Als je ‘Food & Health’ intypt bij google dan komen er ongeveer 1.920.000.000 resultaten naar boven. Er is een onontkoombare ‘food knowlegde-beweging’ gaande. Men wil steeds meer weten over wat we dagelijks in onze mond stoppen. Vanuit artsen gaan er geluiden op dat er niet alleen pillen maar ook een juist dieet in in de spreekkamer moet worden voorgeschreven. Er wordt wel vaker aan me gevraagd; ‘denk je dat we straks alleen maar een pil hoeven te eten?’ Ik denk dat we dat niet zullen willen. Je ziet nu enerzijds de technologie grote sprongen maken maar anderzijds blijft er een grote hang naar ‘echt’ eten.”

Bijna niemand in Nederland komt aan z’n dagelijkse twee stuks fruit. En onlangs heeft het voedingscentrum de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten ook nog verhoogd, van 200 naar 250 gram. Misschien komt het wel omdat we steeds vaker, sneller en overal eten. Sommige groenten kosten tijd om te bereiden en hebben een tijdrovend en omslachtig imago.

Hoe kunnen we groenten leuker en makkelijker maken om allemaal gezond te blijven? Op dit probleem spelen de creatieve ondernemers van GroentenFruit Huis in. Met nieuwe groenten en fruit willen zij mensen verleiden om gezonder te eten.

Het GroentenFruit Huis laat zien wat er mogelijk is met de meest innovatieve producenten van Nederland, zoals feestelijke paprika’s en champignons met extra vitamine D. De groeiende mogelijkheden en diversiteit in het groentevak maken de gezonde keuze straks de makkelijke keuze.

Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt veel te veel zout binnen, wat kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bijna 80% van dit zout krijgen we binnen omdat het teveel wordt toegevoegd aan ons brood, onze kaas en andere bewerkte producten. Voedselproducenten lijken het knap ingewikkeld te vinden om te minderen met zout, simpelweg omdat wij het lekker vinden. Wat is de oplossing voor dit probleem? Champignons!

Binnenkort vragen we misschien niet meer of iemand het peper en zout kan aangeven, maar de peper en het champignonpoeder. Of eerder: de Scelta Taste Accelerator. Scelta Mushrooms heeft ontdekt dat een specifiek champignonpoeder, vol van umamismaak, zorgt voor dezelfde smaakversterking als zout zonder naar champignons te smaken. Met dit poeder hoeft maar de helft van het zout gebruikt te worden. Zo kunnen we met een geruster hart eten.

We gaan naar het ziekenhuis om weer gezond te worden. Maar soms zijn de behandelingen die we ondergaan zo intensief of ingrijpend dat het lastig is voor patiënten, zeker ouderen, om voldoende te eten. En door het gebrek aan eetlust raken patiënten snel ondervoed en zijn ze nog verder van huis.

Om weer aan te sterken krijgen patiënten vaak een eiwit- en energieverrijkt dieet, aangevuld met drinkvoeding. Het is voor veel senioren echter ondoenlijk om zoveel extra te eten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat veel mensen die ondervoed zijn de gewenste hoeveelheid extra eiwit hierdoor vaak niet halen.

Carezzo Nutrition maakt lekkere en alledaagse eiwitverrijkte producten voor patiënten die wel wat extra spierkracht kunnen gebruiken. Door meer eiwit in gewone voeding hoeven mensen niet extra te eten. Denk bijvoorbeeld aan met eiwit verrijkt brood, groentesoep of fruitzuivel. Maar ook aan eiwitverrijkt banket en fruitijs, want van een goed humeur voelt iedereen zich beter.

Stel je voor: je komt thuis van een cardiosessie in de sportschool. Jij zet de voedselprinter aan, stopt een extra zakje mineralen en vitaminen erbij en print een maaltijd die perfect is afgesteld op jouw huidige sportschema en voedingsbehoeftes. Of: je hebt een feestje morgen en zet de voedselprinter ’s nachts aan om alvast de perfecte pommes duchesse te maken. Ideaal.

Gaat de voedselprinter andere keukenapparatuur overbodig maken? Gaan we naar voedselprintrestaurants waar iedereen precies zijn eigen maaltijd kan samenstellen? En in het ziekenhuis, perfect afgestemd op ieders behoefte?

TNO is wereldleider op het gebied van food printing en de food printer die ze op de expo laten zien, is een eerste stap op weg naar een compleet nieuwe verbinding met ons voedsel.

Zelfs in het ziekenhuis is het niet makkelijk om gezond voedsel te krijgen dat past bij de behoeften van patiënten. En dat terwijl goede voeding essentieel is voor het welbevinden, het herstel en zelfs de mogelijkheid tot vermindering van medicatie. Het Radboudumc, cateraar Maison van den Boer en een groep jonge kankerpatiënten sloegen daarom de handen ineen voor FoodforCare.

Bij FoodforCare worden zes keer per dag drie tot vier smakelijke, verse en gezonde gerechtjes aangeboden, specifiek naar de wensen en behoeftes van de patiënten. Er zijn 500 gerechtjes ontwikkeld, waaronder smoothies en salades, maar ook snacks en warme maaltijden. Daarmee verleidt FoodforCare de patiënten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het hele Radboudumc is nu over op dit concept, en dat blijkt niet duurder te zijn dan het vorige systeem. En doordat de intake precies wordt geregistreerd, wordt voedselverspilling zowel aan de gebruikerskant als aan de productiekant beperkt.

Kant-en-klaarmaaltijden bevatten vaak weinig voedingsstoffen. Dit terwijl ze door ontzettend veel mensen gegeten worden die juist behoefte hebben aan ‘iets extra’s’, zoals senioren. Hoe kunnen we deze groepen gezonder laten eten?

Fortified ziet de Gourmet Glaze als oplossing: een dun laagje gelatine over de maaltijd waarin extra eiwitten, vitaminen en mineralen verwerkt zijn. Tegelijkertijd wordt hiermee de presentatie en aantrekkelijkheid van kant-en-klaarmaaltijden verbeterd, zodat iedereen verleid kan worden langer gezond te eten zonder dagelijks supplementen te hoeven slikken.

De ambitie van Fortified is om een compleet nieuw drug delivery system te creëren. In de nabije toekomst kunnen maaltijden afgestemd zijn op de individuele behoeften van de consument of patiënt. Stel je dat eens voor: speciale kant-en-klaarmaaltijden die je eet als je problemen hebt met spierherstel, concentratie of gezichtsvermogen, of als je diabetes hebt. Je voelt je nooit meer schuldig als je geen zin hebt om te koken.

De wereldbevolking groeit hard. Naar verwachting tot zelfs ruim 9 miljard in 2050. Het voeden van deze groeiende wereldbevolking is een uitdaging. Gelukkig zijn koeien in staat om een voor de mens onverteerbaar gewas – gras – om te zetten in waardevolle voedingsstoffen zoals zuivel.

FrieslandCampina kan met haar zuivelproducten een bijdrage leveren aan het voeden van de wereldbevolking, omdat zuivel een bron van belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, vitaminen en mineralen is. De focus ligt bij hen op het verbeteren van de recepturen van de producten en op het betaalbaar houden van zuivelproducten, zodat ze zoveel mogelijk mensen van zuivel kunnen voorzien.

De kennis en technologie van FrieslandCampina maken het mogelijk om met waardevolle componenten uit melk steeds beter in te spelen op specifieke behoeften van mensen . Mensen van verschillende leeftijden, met verschillende gezondheidsbehoeftes, en uit verschillende culturen. Zuivel zal daarom steeds relevanter worden om een groeiende wereldbevolking gezond te houden.

De kleinste plantjes kunnen soms het grootste verschil maken. ‘Cressen’, jonge, kleine zaailingen, kunnen erg bijzonder zijn in hun smaak en voedingswaarde.

Koppert Cress is wereldleider in cressen en ziet de grote variëteit aan soorten als de oplossing om gezond eten lekker en spannend te maken. Samen met cateraars en chefs bedenken ze manieren om de cressen in te zetten in soepen, sauzen, salades en andere gerechten zodat er bijvoorbeeld minder zout nodig is in een gerecht.

Cressen kunnen in de toekomst ook goed gebruikt worden als toevoeging aan een gezond dieet. Zaailingen zijn het symbool van nieuw leven en wat Koppert Cress betreft ook het symbool van een nieuw perspectief op eten.

In 2050 woont waarschijnlijk meer dan 70 procent van de bevolking in steden. Deze verstedelijking zorgt voor vragen rondom mobiliteit, gezondheid en voeding. Hoe voeden we de stad? En hoe houden we de stad bereikbaar en maken we hem duurzaam?

PlantLab heeft een nieuwe kweekmethode waarbij ze niet de breedte, maar de hoogte in gaan: Vertical Farming. Dat doen ze onder meer met Plant Production Units. Hierin groeien gewassen in een afgesloten omgeving en onder strikt gecontroleerde omstandigheden. Led-verlichting, CO2-dosering, waterafgifte, bemesting, luchtvochtigheid, lucht- en worteltemperatuur zijn precies afgestemd op wat de plant nodig heeft.

Door deze nieuwe technologie is er veel minder ruimte nodig om evenveel groente en fruit te produceren. En er hoeft minder vervoerd te worden, voordat het op jouw bord terecht komt. In de toekomst haal je je bloemkool dus uit het flatgebouw om te hoek. Ideaal voor het welzijn van de stad en haar inwoners!